Hoe werkt dit nu in de praktijk?

De nu volgende illustratie kan dit wellicht begrijpelijk maken. In het plaatje rechts zien we een meisje dat het slachtoffer wordt van een overval. Dat dit voor haar een extreem beangstigende ervaring is behoeft niet te worden uitgelegd. Hoe reageert haar lichaam hier nu op? Ze zal onder andere meer adrenaline en cortisol (stresshormoon) aanmaken. Haar hart begint daardoor te bonken, ze gaat zweten, haar ingewanden krimpen samen, ze krijgt weke knieë en heeft het gevoel dat ze flauwvalt. Je kunt dus niet zeggen dat dit moment geen indruk op haar maakt. Het maakt wellicht meer indruk dan alle andere dingen die ze ooit heeft meegemaakt in haar leven. Kan zij zich dit voorval later herinneren?


In de meeste gevallen zal ze je vertellen dat ze dit nooit meer zal vergeten zolang ze leeft. Kan ze zich echter elk detail bewust herinneren? Meestal niet!


Ze weet heel goed dat ze overvallen is en dat ze op dat moment doodsbenauwd was. Vraag haar echter niet of de overvaller een muts of een pet op had of welke kleur zijn broek, shirt of jas had of wat voor soort pistool hij gebruikte. Dit soort details kan ze zich niet herinneren. Heeft ze die dan niet opgeslagen? Absoluut! Het voorval was veel te belangrijk. Elk detail ervan is opgeslagen. Hoe komt het dan dat ze zich die details niet kan herinneren? Omdat zij die details ongecodeerd heeft opgeslagen in een Bad Cluster.


Een aantal jaren later


Jaren later staat dit zelfde meisje, nu een volwassen vrouw, op een feestje een groepje mensen toe te spreken. Plotseling voelt ze zich heel beroerd. Haar hart bonkt, ze begint te zweten, haar ingewanden krimpen samen en ze heeft het gevoel dat ze flauwvalt. Ze snapt er niets van! Ze begint te redeneren. "Misschien is het hier te warm, of is er te weinig zuurstof in de zaal. Wellicht ligt het aan de wijn die ik net gedronken heb of de maaltijd was te zwaar". De werkelijke reden voor haar klachten is echter de fysiologie van de inmiddels geactiveerde Bad Cluster van twintig jaar geleden. Hoe werkt dit nu?


Elk neuron in ons brein heeft zijn eigen specifieke taak


Elk neuron in ons brein heeft zijn eigen specifieke taak. Een neuron slaat niet een hele gebeurtenis op maar slechts één specifiek aspect van een gebeurtenis zoals één specifieke kleur, geur, vorm, beweging, smaak, etc.


Dit betekent dus dat er bijvoorbeeld slechts één neuron (of combinatie van neuronen) in staat is om de kleur rood op te slaan. Of deze kleur nu in een pet, deur, blouse, auto, broek, etc. zit doet daarbij niet ter zake. Zodra deze specifieke kleur rood door onze ogen wordt waargenomen, worden in onze hersenen de neuronen waar deze kleur ligt opgeslagen automatisch geactiveerd. Via een code die in een ander deel van onze hersenen wordt opgeslagen, worden dan de verschillende neuronencombinaties tot een herinnering samengevoegd.


Normaal gesproken bestaat dit geactiveerde vergelijkingsmateriaal uit Clusters, maar soms ook uit Bad Clusters!


De werkelijke oorzaak


In ons voorbeeld activeren de waarnemingen van de vrouw wellicht honderden Clusters als vergelijkingsmateriaal. Daartussen zit ook de Bad Cluster van twintig jaar geleden. Waarom? Omdat er voldoende overeenkomst in de losse gegevens bestaat tussen de overval en de huidige situatie. Kijk maar eens naar de overeenkomsten:


Huidige situatie


Bad Cluster


Ons onderbewustzijn redeneert niet en voelt niet


Maar deze twee situaties zijn toch totaal verschillend? Die vriendelijk lachende mensen vormen toch geen enkele bedreiging voor haar? Je kunt deze situatie toch niet vergelijken met de overval die ze twintig jaar geleden heeft meegemaakt? Dat is allemaal correct en juist geredeneerd. Het vervelende is echter dat de mechanismen in ons onderbewustzijn, in tegenstelling tot ons bewustzijn, niet redeneren. Ze vergelijken en analyseren slechts zonder daarbij ook maar iets te voelen of te beredeneren. Ons onderbewuste werkt net zo wetmatig als een computer. De nu waargenomen kleuren en vormen activeren neuronen met een specifieke taak en daarmee ook het aldaar opgeslagen vergelijkingsmateriaal. Helaas ligt daar ook de Bad Cluster opgeslagen. Met de actief geworden Bad Cluster worden ook de daaraan gekoppelde fysiologische commando's uitgevoerd met als resultaat dat de vrouw zich onwel voelt. Blijven deze herinneringsmomenten voortdurend in haar omgeving aanwezig dan zal haar fysiologie blijvend verstoord zijn, met als gevolg psychische en psychosomatische aandoeningen.


Terug